Wiskunde … sommige mensen vinden het geweldig en anderen vinden het verschrikkelijk. Onderzoek d.m.v. hersenmetingen heeft deze angst zelfs wetenschappelijk aangetoond. Dat maakt het een interessant onderwerp. Laten we er daarom wat dieper op ingaan. Waar komt die negatieve associatie vandaan? Is je kennis van wiskunde hierin relevant? Is de angst voor wiskunde iets dat je kan afleren? Zo ja, hoe dan? Daar gaan we in dit artikel nader op in.
Als je een wiskundefan bent geloof je het waarschijnlijk niet, maar er zijn mensen die bang zijn voor het vak. Dat dreef Gerardo Soto y Koelemeijer om er een boek over te schrijven: ‘Wie is er bang voor wiskunde?’. In dit boek legt hij onder andere uit waar de angst voor wiskunde vandaan komt. Hij licht zijn bevindingen verder toe op NPO radio 1. Volgens Koelemeijer krijgen kinderen al op jonge leeftijd negatieve associaties met getallen. Ook leren sommige ouders hun kinderen in een vroeg stadium aan dat wiskunde erg lastig is. Denk bijvoorbeeld aan vervelende belastingaangiften. Vaak komt dit voort uit slechte ervaringen met het vak. Hierdoor ontstaat de kans dat de negatieve associatie van de ouder wordt doorgegeven aan het kind.
Je kunt je afvragen of het wat uitmaakt, of je wel of niet goed bent in wiskunde. Voor beide valt wat te zeggen. Voorop staat dat je zonder wiskundige kennis ook ver kunt komen. Je wordt misschien geen astronaut of wiskundedocent, maar er zijn genoeg banen die geen kennis van wiskunde vergen. Aan de andere kant: algemene kennis van wiskunde maakt veel zaken in het leven veel makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek of het doorrekenen van een spaarplan. Je komt het niet altijd letterlijk tegen, maar er is overal wiskunde in de wereld. Daarnaast eisen veel opleidingen een bepaalde mate van wiskundekennis. Je kunt je keuzemogelijkheden vergroten door een aantoonbaar basisniveau te hebben.
Dat leidt ons naar de volgende vraag: is het aan te leren? Hiervoor refereren we naar een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Child Development. Hierin worden wiskundeprestaties onderzocht. Ook gaat de publicatie in op factoren die wiskundeprestaties kunnen verbeteren. Wat blijkt is dat iemand’s instapniveau van wiskunde sterk afhangt van zijn/haar intelligentie. Echter, de ontwikkeling van wiskundekennis hangt daarna juist af van iemands motivatie en toegepaste leerstrategie, en minder van iemands intelligentie. Kortom: als je beter wilt worden in wiskunde, dan is dat mogelijk! Als je geen wiskundeknobbel hebt, wordt het misschien lastig om er je beroep van te maken, maar je kunt er absoluut beter in worden!
Hoe word je dan beter in wiskunde? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. De beste strategie is afhankelijk van veel (persoonlijke) aspecten die buiten de reikwijdte van dit artikel liggen. Het kan in ieder geval geen kwaad om er aandacht aan te besteden. Zowel in de les, als bij het maken van huiswerk. Als je dit niet doet weet je zeker dat je er niet beter in wordt.
Bij OnlineHuiswerkklas.nl begeleiden we leerlingen bij het maken van huiswerk. We geloven er namelijk in dat je uiteindelijk zelf meters moet maken. Echter, als je er niet uit komt zijn we er om je te helpen. Mocht je niet goed zijn in wiskunde, dan delen we je in bij studentdocenten die hier wel goed in zijn. Zij studeren bijvoorbeeld wiskunde, econometrie of natuurkunde. Ook hebben leerlingen die begeleiding bij ons volgen, de mogelijkheid om individuele bijlessen af te nemen.
Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..
Proefweek starten