Webinar 11 dec: Waarom Online Huiswerkklas
Lees meer
Nieuws
18 oktober 2022
Inge Bouwmeester BSc.

Zes tips voor het begeleiden van leerlingen met autisme

Terug naar overzicht

Omgaan met leerlingen met autisme is niet onze specifieke expertise. Toch hebben we sinds 2017 met succes tientallen leerlingen met autisme begeleid. Enerzijds komt dit doordat onze online omgeving veel jongeren met autisme aanspreekt. Anderzijds danken wij het succes ook aan onze specifieke aanpak voor leerlingen met autisme. Deze aanpak komt tijdens het inwerktraject voor nieuwe collega’s uitgebreid aan bod.

  1. Leerlingen met autisme nemen wat je zegt vaak letterlijk

Mensen met autisme kunnen dingen erg letterlijk opvatten. Wees je daarvan bewust als je een grapje maakt. Small talk is soms moeilijk voor ze. Dat betekent natuurlijk niet dat je géén grapjes mag maken! Kies er alleen voor om een grap direct uit te leggen als je merkt dat de leerling met autisme niet lacht of de grap niet begrijpt. Wees in dat geval direct eerlijk en transparant.

  1. Communiceer positief

Leerlingen met autisme kunnen minder goed tegen correctie en kritiek. Ze zien dit namelijk niet aankomen, omdat ze de link tussen het gemaakte werk en jouw kritiek niet kunnen leggen. Bovendien geef je met kritiek géén handvatten over wat ze dan wél moeten doen. Het is daarom beter om er een positieve draai aan te geven of concreet te maken hoe het beter kan.

  1. Wees concreet en eenduidig in je uitleg en interactie

Het is voor leerlingen met autisme extra belangrijk dat je duidelijk en concreet communiceert. Concreet moet soms nog concreter dan je zou denken. ‘’Ik kom zo bij je,’’ lijkt voor ons concreet, maar is voor een leerling met autisme niet duidelijk genoeg. ‘’Ik kom bij je nadat ik deze som aan Monique heb uitgelegd,’’ geeft veel beter aan wat er precies gebeuren gaat.

  1. Geef maar één opdracht tegelijk

Het is voor leerlingen met autisme moeilijk om zich op meerdere zaken te focussen. Geef daarom één opdracht tegelijk, bespreek deze uitvoerig en geef de volgende opdracht pas als de opdracht helemaal af is.

  1. Reduceer het aantal prikkels

Het is fijn dat leerlingen met autisme onze begeleiding kunnen volgen in een rustige thuisomgeving, met weinig prikkels. Echter: onze begeleiding zelf kan nog steeds afleiden. Vraag een leerling met autisme daarom om zijn/haar geluid uit te schakelen als hij/zij zelfstandig werkt. Maak voordat hij/zij het geluid uitschakelt duidelijke afspraken over wanneer je elkaar weer spreekt en welke opdrachten je dan met elkaar gaat bespreken.

  1. Toon begrip als het niet lukt

Leerlingen met autisme lopen vaker vast met leer- en/of maakwerk. Hier kunnen ze niets aan doen, terwijl het hun vaak wel frustreert. Het is voor een leerling met autisme erg lastig om ‘’er uit’’ te komen. Neem stappen terug, begin bij het begin en begin samen opnieuw. Geef duidelijke, haalbare opdrachten waardoor ze het succesgevoel weer terug kunnen krijgen.

Tot slot

Zo’n 200.000 Nederlanders (iets meer dan 1%) heeft autisme. In ons leerlingenbestand is het aandeel mensen met autisme echter groter (zo’n 3%). Het blijk dat onze online lesomgeving mensen met autisme aanspreekt. Het is daarom extra belangrijk dat medewerkers van OnlineHuiswerkklas.nl goed op de hoogte zijn van bovenstaande tips.

Andere (leer)stoornissen

OnlineHuiswerkklas.nl is niet gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met (leer)stoornissen. Echter: we hebben sinds 2017 veel praktijkervaring opgedaan waardoor onze begeleiding in veel gevallen erg goed aansluit. Klik hier om meer te lezen over onze aanpak voor leerlingen die last hebben van faalangst, klik hier om meer te lezen over onze werkwijze voor leerlingen met dyslexie, en klik hier om meer te lezen over hoe wij omgaan met leerlingen met ADHD.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten